Nieuwe certificatie: Wi-Fi Aware™

De Wi-Fi Alliance start midden 2015 met een nieuw certificatieprogramma rond het concept van "proximity-based discovery". Dit houdt in dat Wi-Fi Aware™ het aan applicaties op je Wi-Fi enabled toestel toestaat contact te zoeken met anderen wanneer ze in jouw onmiddellijke omgeving komen. Hierbij is het niet nodig dat deze toestellen op een Wi-Fi netwerk geconnecteerd zijn, wat de deur opent voor tal van peer-to-peer applicaties.

Wi-Fi Aware™ beschikt over 4 essentiële functies om dit mogelijk te maken:

  • Gemeenschappelijke 'heartbeat' realiseren: dit zorgt er voor dat alle toestellen op een gelijktijdig moment 'wakker' zijn om elkaar te ontdekken en spaart de batterij.
  • Een protocol dat definieert hoe applicaties op toestellen gelijkaardige applicaties op andere toestellen kunnen ontdekken wanneer deze nabij komen d.m.v. 'publish' en 'subscribe' berichten.
  • Een methode voor app developers om hun applicatie zich op unieke wijze te laten identificeren aan anderen.
  • Follow-up activiteiten mogelijk maken nadat een succesvolle discovery heeft plaatsgevonden.

De kern van Wi-Fi Aware™ zit hem dus zeker in het vastleggen van de gemeenschappelijke heartbeat voor de ontdekking van naburige toestellen zonder hierbij de batterij van het toestel leeg te trekken. Deze synchronisatie tussen toestellen in elkaars nabijheid maar van verschillende eigenaars, van verschillende merken, gebruikmakende van verschillende netwerken etc. is de belangrijkste nieuwigheid.

De mogelijkheden zijn het duidelijkst te schetsen aan de hand van voorbeelden: 

  • Zo zou je makkelijk op zoek kunnen gaan naar een menselijke tegenstander in je favoriete spelletje terwijl je de bus of trein neemt. Wanneer het bord met de treinplanning jouw toestel detecteert, zou je een update kunnen toegestuurd krijgen over de huidige aankomst- en vertrektijden.
  • In een museum kan je bij ieder kunstwerk de beschrijving en extra informatie toegstuurd krijgen.
  • Wanneer je in een winkelstraat rondloopt, zou je promoties van je favoriete winkel uit de buurt kunnen ontvangen.